Miód rzepakowy – nie tylko na choroby serca

Słynie z tego, że posiada dużą zawartość potasu i z tego względu ceniony jest przez osoby z chorobami serca i układu krążenia. Pomaga także osobom chorym na wątrobę oraz mającym dolegliwości górnych dróg oddechowych, a nawet problemy skórne. Oto miód rzepakowy!

Z wyglądu miód rzepakowy jest jednym z najbardziej charakterystycznych miodów odmianowych – w postaci płynnej jest niemal bezbarwny, a po skrystalizowaniu przybiera barwę białokremową, niemalże białą. W smaku poza słodyczą wyczuwa się lekką nutę goryczy, a w zapachu charakterystyczną woń kwiatów rzepaku.

Miód rzepakowy jest jednym z najwcześniejszych odmian miodu w Polsce, ale to nie jest jedyny powód tego, że jest tak bardzo ceniony przez polskich miłośników miodu. Miód ten oprócz walorów smakowych posiada niemałe właściwości prozdrowotne.

 

Miód
fot. Hans, CC0

Miody rzepakowe cenią sobie osoby cierpiące na choroby serca i naczyń krwionośnych. Dzięki spożywaniu tej odmiany miodu mamy bowiem szansę na złagodzenie takich dolegliwości jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, czy choroba niedokrwienna.

Miody rzepakowe pomagają też – ze względu na silne właściwości detoksykacyjne – osobom skarżącym się na wątrobę, dzięki zawartości olejków eterycznych pomagają osobom mającym problemy z chorobami górnych dróg oddechowych oraz problemy skórne.