3 właściwości prozdrowotne miodu o których wiedziały już nasze babcie!

Prozdrowotne właściwości miodu znały już nasze babcie. Obecnie jednak to, o czym wcześniej mówiła jedynie medycyna ludowa coraz częściej potwierdzane jest przez naukowców. Zobacz, które z właściwości miodu, o których wiedziano już od dawna obecnie znalazły potwierdzenie naukowe.

  1. Miód od wielu lat był tradycyjnym lekarstwem na wszelkiego rodzaju przeziębienia oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych. Dzisiejsza nauka potwierdza takie właśnie działanie miodu. Jako dowód przytoczyć można badania, jakie przeprowadzone w 2007 roku na Penn State College of Medicine. W badaniach tych, których udział wzięło 139 dzieci udowodniły, że miód gryczany lepiej leczy kaszel niż popularny lek przeciwkaszlowy (dekstrometorfan). Inne z przeprowadzonych niedawno badań wykazało, że przeziębione dzieci po zjedzeniu przed snem dwóch łyżeczek miodu lepiej spały, rzadziej się budziły w nocy i mniej kaszlały od dzieci, które nie otrzymały miodu.
  2. Już nasze babcie wiedziały, że położony na ranę opatrunek z miodem pomoże w szybszym zagojeniu się rany.  Dlatego bez żadnego zdziwienia przyjmujemy wiadomość, że w “The Cochrane Library” opublikowano tekst dowodzący, że miód jest skuteczniejszym środkiem na oparzenia niż wiele specjalistycznych specyfików.  Natomiast profesor Jennifer Eddy ze Stanów Zjednoczonych, z przy pomocy okładów z miodu z powodzeniem leczy  owrzodzenia stóp u pacjentów z cukrzycą. Miód do leczenia ran stosuje się też, między innymi, w szpitalach w Niemczech i Norwegii.
  3. Miód – zgodnie z tym, co medycyna ludowa wie już od dawna, pomaga leczyć objawy zapalenia żołądka i jelit, znacznie łagodząc przebieg choroby i skracając czas trwania biegunki. Miód, co czytamy w “British Medical Journal” pomaga – i to znacznie – osobom cierpiącym na refluks żołądka.

 

Źródło: tutaj