Pyłek pszczeli to jeden z najbardziej rozpowszechnionych, a przy tym najbardziej wartościowych produktów pszczelich. Czy jednak na pewno warto spożywać pszczeli pyłek kwiatowy, a jeśli tak, to na jakie schorzenia pomoże stosowanie pyłku kwiatowego?
Pyłek pszczeli – kwiatowy stosowany był w medycynie ludowej od dawna, jednak od drugiej połowy XX wieku w coraz większym stopniu budził zainteresowanie naukowców.
Obecnie pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) posiada udowodnione działania wspomagające leczenie wielu różnych chorób i dolegliwości. Wśród najczęściej wymienianych chorób, na które pomaga stosowanie pyłku pszczelego są:
- choroba niedokrwienna serca i niewydolność serca
- hiperlipidemia
- nadciśnienie tętnicze
- zaburzenia rytmu serca
- bakteryjne i wirusowe zapalenie wątroby
- depresje
- przerost gruczołu krokowego
- nowotwory, także działa pomocnie przy chemioterapii
- anemie
- oparzenia i trudno gojące się rany
Pyłek pszczeli posiada także właściwości wzmacniające system odpornościowy organizmu, można go więc z powodzeniem stosować pyłek kwiatowy jako doskonały suplement diety.
Warto też wspomnieć o właściwościach adaptogennych pyłku, który zwiększa odporność fizyczną i psychiczną organizmu, między innymi wzmacniając odporność na stres.
Czy warto spożywać pyłek kwiatowy? Odpowiedź na to pytanie jest prosta! Oczywiście, że tak. Gorąco zachęcamy do zainteresowania pszczelim pyłkiem kwiatowym. Więcej o tym czym jest pyłek kwiatowy znajdziecie tutaj.