Miód

10 powodów dla których warto jeść miód!

Miód to jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na świecie. Już w starożytności znane były korzystne właściwości miodu, które mimo upływu wieków, wciąż cenimy tak samo.

Produkty pszczele, w tym oczywiście miód, zyskują coraz większą popularność. Nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach, gdzie wraz z rozwojem cywilizacji i kroczącymi wraz z nią chorobami cywilizacyjnymi, człowiek zaczął szukać naturalnych produktów, które pomogą zachować organizm w dobrej kondycji. Wraz ze wzrastającym popytem na produkty pszczele idzie też coraz większe zrozumienie fenomenu miodu i innych pszczelich  produktów, co zawdzięczamy coraz liczniejszym badaniom naukowym.

Dlaczego warto jeść miód? Powodów jest mnóstwo. Tutaj wybrałem 10, które wydają się być najbardziej doniosłymi!

10 powodów dla których warto jeść miód

 

1.

Miód jest pożywny. Zawiera nie tylko cukry (głównie cukry proste fruktozę i glukozę), ale także całą gamę witamin i mikroelementów.

2.

Obniża ciśnienie krwi dzięki zawartości acetylocholiny

3.

Wspomaga organizm w trakcie i po chemioterapii zapobiegając utracie białych krwinek

4.

Jest smaczny

5.

Pomaga walczyć z alergiami sezonowymi

6.

Jest bardzo dobrą odtrutką na kaca – pomaga w szybszym metabolizowaniu alkoholu

7.

Jest skutecznym i naturalnym środkiem zapobiegającym refluksom żołądka

8.

Ułatwia zasypiania

9.

Wzmacnia mięsień sercowy i poprawia ukrwienie naczyń wieńcowych

10.

Jest produktem w stu procentach naturalnym