Miody odmianowe to takie, w których można zaobserwować wyraźną przewagę pyłków jednej rośliny nad innymi.
Najpopularniejsze w Polsce odmiany miodu to miody rzepakowe, akacjowe, lipowe, gryczane, wrzosowe oraz wielokwiatowe. Od czego jednak zależy przynależność miodu do danej odmiany?
O odmianie miodu mówimy w chwili, gdy w danym miodzie zawartość pyłków jednej rośliny przeważa nad pyłkami innych roślin. Czyli, przykładowo, jeśli w miodzie z pasieki Kowalskiego przeważają pyłki kwiatów robinii akacjowej – wówczas jest to miód akacjowy.
A ile musi wynosić przewaga danego pyłku nad innymi? Tutaj przyjęło się używać Polskiej Normy na miód pszczeli (PN – 88/A – 77626), która określa właśnie proporcje pyłków w różnych miodach odmianowych. W różnych – bo warto tutaj podkreślić, że te proporcje są różne dla różnych miodów i wynoszą:
- miód rzepakowy – musi zawierać minimum 45% pyłków kwiatów rzepaku
- miód akacjowy – 30% pyłków akacji
- miód lipowy – 20% pyłków kwiatów lipy
- miód gryczany – 45% pyłków gryki
- miód wrzosowy – 45% pyłków kwiatów wrzosu
Natomiast miód wielokwiatowy, to miód w którego składzie nie można wyróżnić wyraźnie przewodniego pyłku.
Warto też wiedzieć, że nie każdy pszczelarz przeprowadza badania swoich miodów pod kątem przeważających pyłków, a odmianę miodu ustala często na podstawie cech organoleptycznych miodu oraz pożytku znajdującego się w okolicach pasieki. Nie zawsze więc odmiana miodu deklarowana przez pszczelarza będzie zgodna z powyższą normą.
Źródło: opisik.pulawy.pl